Katso Musiikki tekee hyvää -kuntavaalipaneeli ma 17.5. klo 14.00

Musiikkineuvoston Musiikki tekee hyvää -vaalipaneeli striimataan keskustakirjasto Oodin Maijansalista maanantaina 17. toukokuuta 2021 klo 14–15.

Keskustelussa käsitellään kulttuurihyvinvointiin, musiikkialaan ja -koulutukseen sekä harrastamiseen liittyviä kysymyksiä.

Panelistit ovat Sari Multala (kok), Paavo Arhinmäki (vas), Ritva Elomaa (ps), Anders Adlercreutz (rk), Nasima Razmyar (sd), Riikka Pakarinen (kesk), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr), Sari Tanus (kd). Paneelin moderaattori on toimittaja Johanna Korhonen.

Lämpimästi tervetuloa seuraamaan paneelin keskustelua!

YouTube >
Facebook >

Kokoontumisrajoitusten vuoksi paikalle ei voida ottaa yleisöä.
Tapahtuman tallenne tulee katsottavaksi jälkikäteen.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kanssa.

Kaikilta pois

Musiikkialan tulevaisuudennäkymiin saatiin vastikään hieman toivoa kulttuuri- ja taidealan tukipaketin myötä. Heti perään matto vedettiin alta, kun hallitus päätti puoliväliriihessä laajoista leikkauksista koronan kurittamalle kulttuurialalle.

Koronapandemian vuoksi rahapelitoiminnan tuotto on vähentynyt vuodesta 2019 yli 400 miljoonalla eurolla. Rahapelitoiminnan tuotolla on rahoitettu laajasti taidetta, liikuntaa, nuorisotoimintaa ja tiedettä. Hallitus päätti 30. huhtikuuta 2021 puoliväliriihessä kompensaatiosta, joka kattaa vain murto-osan menetyksistä. Taiteen ja kulttuurin rahoitus vähenee 17,5 miljoonalla eurolla vuonna 2022 ja noin 23 miljoonalla eurolla vuonna 2023.

Musiikkineuvoston jäsenkyselyn perusteella musiikkialan yleisavustuksia on jo kuluvana vuonna leikattu merkittävästi ilman ennakkovaroitusta. Huhtikuussa 2021 Musiikkineuvoston hallitus vaati, että musiikkialan yleisavustusten väheneminen korvataan valtion budjettivaroista. Alan toiminta on nyt erittäin epävarmalla pohjalla sekä koronatilanteen että leikkauksien vuoksi. Toimintaa on jo supistettu, ja tulevaisuus näyttää yhä synkemmältä, kun koronan kurittaman alan ahdinkoa syvennetään entisestään.

Menetykset alan avustuksissa on katettava täysimääräisesti valtion budjettivaroista, ja avustusten määrä tulee nostaa entiselle tasolleen. Rahoitus on saatava kestävälle pohjalle ja ennakoitavaksi alan toiminnan ja monimuotoisuuden turvaamiseksi ja edistämiseksi. Kun leikataan kulttuurista ja taiteesta, leikataan sivistyksestä, pääomasta, tulevaisuudesta, identiteetistä, hyvinvoinnista, yhteisöllisyydestä, osaamisesta, tasa-arvosta, monimuotoisuudesta, talouskasvusta, harrastuksesta, ammatista, viihteestä, elinkeinosta, yhdenvertaisuudesta, kehityksestä, ilmaisunvapaudesta. Nyt leikataan meiltä kaikilta. 

Kulunut vuosi on jo tehnyt selväksi, ettei hallitus ole kulttuurimyönteinen. Silti olisi ollut mahdollista olla edes neutraali. 

Sanni Kahilainen
Musiikkineuvoston hallituksen puheenjohtaja

Kevätkokous järjestetään 26. toukokuuta 2021

Suomen musiikkineuvoston (FMC) sääntömääräinen kevätkokous pidetään maanantaina 26.5.2021 klo 16.00 alkaen Zoom-alustan kautta etänä. Linkki kokoukseen lähetetään osallistujille ennen kokousta.

Kokouksessa käsitellään sääntöjen 11 §:n määräämät asiat.

Kevätkokouksessa valitaan FMC:n hallituksen jäsenet ja varajäsenet erovuoroisten tilalle. Erovuorossa ovat  hallituksen varapuheenjohtaja Mirja Kopra, varsinainen jäsen Sanna-Mari Holma sekä varajäsen Markku Klami.

FMC:n hallitus on erinomainen näköalapaikka maamme musiikkielämään. Kannustamme jäsenistöämme asettamaan hallitusvaaliin runsaasti hyviä ehdokkaita.

Vaaleihin osallistuvat voivat toimittaa Curriculum Vitaensa 20.5.2021 mennessä pääsihteerille osoitteeseen sari.loytynoja@musiccouncil.fi. Saapuneet CV:t lähetetään jäsenistölle tiedoksi ennen kokousta.

Kokouskutsu on toimitettu jäsenistölle sähköpostitse.

Kevätkokouksen jälkeen, n. klo 17 jatkamme jäsenistön yhteistapaamisella,
jossa käsitellään kulttuurihyvinvointia.

Tervetuloa!

Lisätalousarviossa laaja tukipaketti kulttuuri- ja taidealalle

Hallitus on sopinut lisätalousarviosta, johon sisältyy laaja tukipaketti kulttuuri- ja taidealalle.

Hallitus on puoliväliriihessä sopinut kulttuuri- ja tapahtuma-alan ylimääräisestä lisätalousarviosta ja tiedottanut siitä 21. huhtikuuta 2021.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon mukaan kulttuurille ja taiteelle osoitetaan 128 miljoonaa euroa ja uuteen tukimuotoon, tapahtumatakuuseen 85 miljoonaa euroa. Tapahtumatakuuta voi hakea tukena, mikäli tapahtuma joudutaan koronarajoitusten vuoksi perumaan. Kulttuuri- ja tapahtuma-alan freelancereille osoitetaan kokonaisuudesta 65 miljoonaa euroa.

“Seuraavaksi olennaista on huolehtia siitä, että tuki kohdennetaan oikein niille, jotka ovat koronarajoituksista eniten kärsineet”, kommentoi Musiikkineuvoston puheenjohtaja Sanni Kahilainen.