EMC ja IMC kokoontuivat Kyproksella

Euroopan musiikkineuvoston (EMC) seitsemäs European Forum on Music järjestettiin Pafoksessa Kyproksella 9.–11.6.2017, ja sen yhteydessä pidettiin EMC:n vuotuinen jäsentapaaminen. Teemana oli Music and Cultural Diplomacy: Linking Continents – Bridging Cultures. Tapahtumassa kuultiin esimerkkejä siitä, miten musiikki luo siltoja eri ryhmien välille ja käytiin keskustelua mm. musiikin roolista Euroopan tulevaisuudessa. EMC:n työryhmätyönä valmistelemaa European Agenda For Music -luonnosta käsiteltiin ja kommentoitiin jatkotyöstöä varten.

Konferenssin yhteydessä jaettiin Kansainvälisen musiikkineuvoston (IMC) Music Rights Awards -palkinto, joka tänä vuonna myönnettiin Teaching Music in Pakistan – ja Give Music a Future -projekteille sekä Festival sur le Niger -festivaalille. Palkinnon jakoivat IMC:n puheenjohtaja Paul Dujardin ja IMC:n musiikkioikeuksien lähettilääksi syksyllä 2016 nimetty egyptiläinen artisti Ramy Essam, joka myös esiintyi tapahtumassa. Konferenssi kokosi yhteen noin 140 edustajaa EMC:n jäsenorganisaatioista ja muista musiikkialan toimijoista ympäri maailman.

imc_awardsKonferenssin jälkeen pidettiin IMC:n yleiskokous, jossa puheenjohtajaksi valittiin hallituksen jäsenenä ja IMC:n taloudenhoitajana toiminut kenialainen professori Emily Achieng’ Akuno. Vuodesta 2009 IMC:n hallituksen jäsenenä toiminut Suomen musiikkineuvoston (FMC) hallituksen puheenjohtaja Ahti Vänttinen ei jatka hallituksessa. Vänttinen edusti kokouksessa Kansainvälistä muusikkojen liittoa (FIM), ja Suomen musiikkineuvostoa edusti pääsihteeri Sanni Kahilainen.

Kevätkokouksessa valittiin uudet hallituksen jäsenet

Musiikkineuvoston sääntömääräisessä kevätkokouksessa tiistaina 23. toukokuuta 2017 valittiin uudet jäsenet erovuoroisten tilalle.

Erovuorossa olivat hallituksen varapuheenjohtaja Virpi Häyrinen (Sulasol, Suomen Laulajain ja Soittajain Liitto ry), jäsen Mirja Kopra (Suomen musiikinopettajien liitto ry) sekä varajäsen Charlotta Kivistö (Suomen Sinfoniaorkesterit ry).

Suljetussa lippuvaalissa hallituksen jäseniksi valittiin Virpi Häyrinen ja Markku Klami (Suomen Säveltäjät ry) sekä varajäseneksi Mirja Kopra.

Hallituksen kokoonpano kokonaisuudessaan löytyy täältä >

Laulua koko elämä

Kuorossa laulavat kaiken ikäiset ja ääniset. Kuorolaulu on hauskaa, lennäkkitavoitteellista yhdessä tekemistä, ja se lisää tutkitusti hyvinvointia. Kuorolaulun avulla voi lisätä mm. koulujen ja eri ryhmien yhteisöllisyyttä. Se toimii myös terapiana sekä apuna kielen oppimisessa ja kotouttamisessa.

Kuorolaulu yhdistää harrastajat ja ammattilaiset, laulajat ja kuulijat. Se tuo toimintaa ja sisältöä kouluihin, päiväkoteihin, vanhainkoteihin, palvelutaloihin, sairaaloihin, työpaikoille – arkeen ja juhlaan.

Kulttuuritoiminta lisää kuntien vetovoimaisuutta. Yhdessä laulamista kannattaa tukea – se antaa paljon!

Lue lisää >

På svenska: Med sång genom livet >

In English: Singing Through Life >

Freemuse ei hyväksy Migrin päätöstä

Muusikkojen ilmaisunvapautta kansainvälisesti valvova ja puolustava järjestö Freemuse on lähettänyt Suomen maahanmuuttovirastolle (Migri) kirjeen, jossa moititaan muusikon kielteisen turvapaikkapäätöksen perusteluita. Päätöksessä todetaan, että muusikon olisi turvallista palata kotimaahansa, mikäli tämä vaihtaa ammattiaan.

”Freemuse on erittäin huolissaan Suomen maahanmuuttoviraston päätöksestä, joka loukkaa ihmisoikeuksia ja kansainvälistä lakia”, sanoo Freemusen toiminnanjohtaja Ole Reitov. ”Viime vuonna Pohjoismaiden kulttuuriministerien kokous Helsingissä julisti, että ’taiteellinen ja luova vapaus, olennaisena osana ilmaisunvapautta ja ihmisoikeuksia, on tärkeä sekä kulttuurien kehitykselle että demokraattisen yhteiskunnan toiminnalle’, ja on huomiota herättävää, että Migri tulee toisenlaiseen lopputulokseen kuin valtiojohto. Tästä syystä kehotamme Migriä tarkastelemaan kyseistä päätöstä uudelleen ja tunnistamaan taiteilijoiden keskeinen rooli yhteiskunnassa. Oikeus taiteelliseen ilmaisuun on keskeinen osa ihmisyyttä.”

Freemusella on YK:ta konsultoiva status, ja sitä kuullaan säännöllisesti YK:n ja UNESCOn erityismenettelyissä.

Koko teksti Freemusen sivuilla (englanniksi) >

Declaration by the Nordic Ministers of Culture on Promoting Diversity of Cultural Expressions and Artistic Freedom in a Digital Age >

Lisätiedot:
Freemuse Executive Director, Ole Reitov: ole.reitov@freemuse.org
Freemuse Manager, Rikke Nagell: rikke.nagell@freemuse.org
freemuse.org