Freemuse ei hyväksy Migrin päätöstä

Muusikkojen ilmaisunvapautta kansainvälisesti valvova ja puolustava järjestö Freemuse on lähettänyt Suomen maahanmuuttovirastolle (Migri) kirjeen, jossa moititaan muusikon kielteisen turvapaikkapäätöksen perusteluita. Päätöksessä todetaan, että muusikon olisi turvallista palata kotimaahansa, mikäli tämä vaihtaa ammattiaan.

”Freemuse on erittäin huolissaan Suomen maahanmuuttoviraston päätöksestä, joka loukkaa ihmisoikeuksia ja kansainvälistä lakia”, sanoo Freemusen toiminnanjohtaja Ole Reitov. ”Viime vuonna Pohjoismaiden kulttuuriministerien kokous Helsingissä julisti, että ’taiteellinen ja luova vapaus, olennaisena osana ilmaisunvapautta ja ihmisoikeuksia, on tärkeä sekä kulttuurien kehitykselle että demokraattisen yhteiskunnan toiminnalle’, ja on huomiota herättävää, että Migri tulee toisenlaiseen lopputulokseen kuin valtiojohto. Tästä syystä kehotamme Migriä tarkastelemaan kyseistä päätöstä uudelleen ja tunnistamaan taiteilijoiden keskeinen rooli yhteiskunnassa. Oikeus taiteelliseen ilmaisuun on keskeinen osa ihmisyyttä.”

Freemusella on YK:ta konsultoiva status, ja sitä kuullaan säännöllisesti YK:n ja UNESCOn erityismenettelyissä.

Koko teksti Freemusen sivuilla (englanniksi) >

Declaration by the Nordic Ministers of Culture on Promoting Diversity of Cultural Expressions and Artistic Freedom in a Digital Age >

Lisätiedot:
Freemuse Executive Director, Ole Reitov: ole.reitov@freemuse.org
Freemuse Manager, Rikke Nagell: rikke.nagell@freemuse.org
freemuse.org

Comments are closed.