Egypti: Ramy Essamin Balaha-kappaleen sanoittaja vangittu

galal

Galal El-Behairy.

Egyptiläisen kantaaottavan artistin Ramy Essamin uusimman kappaleen Balaha julkaisun jälkeen sanoittaja Galal El-Behairy on ollut pidätettynä ja häntä on kidutettu. Sekä El-Behairy että Essam ovat syytettynä kappaleen vuoksi, ja Essamista on annettu pidätysmääräys. Essam oli vuonna 2016 Safe Haven Helsinki -taiteilijaresidenssissä, jonka organisoinnissa Musiikkineuvosto oli mukana.

Egyptin vallankumouksen ääni, laulaja Ramy Essam julkaisi 26. helmikuuta 2018 Egyptin autoritääristä hallintoa kritisoivan Balaha-kappaleen ja musiikkivideon, jota on nyt katsottu pelkästään YouTubessa yli 3,5 miljoonaa kertaa. Pian julkaisun jälkeen Egyptin TV:ssä aloitettiin Essamin sekä kappaleen sanoittaja Galal El-Behairyn vastainen kampanja. Kulttuuriministeri kertoi TV:ssä aikovansa nostaa syytteen El-Behairya vastaan hänen tuoreen runokokoelmansa vuoksi, ja useat TV-juontajat peräänkuuluttivat Essamin ”laillista tappamista” sekä hänen kansalaisuutensa poistamista ja ulkomaalaisena vakoojana tuomitsemista.

3. maaliskuuta Galal El-Behairy pidätettiin ja häntä kidutettiin, eikä hänen olinpaikastaan annettu tietoa hänen perheelleen eikä asianajajille ennen oikeusprosessin alkamista 10. maaliskuuta. Häntä odottaa sekä Balaha-kappaleen että runokokoelmansa vuoksi syytteet terroristiryhmään liittymisestä, valheellisen tiedon levittämisestä, sosiaalisen median väärinkäytöstä, rienauksesta, uskonnon halventamisesta sekä armeijan loukkaamisesta. Ramy Essamista on annettu pidätysmääräys samaan oikeusjuttuun liittyen.

Lue lisää (englanniksi), katso video, allekirjoita vetoomus >

Ramy Essam on ollut vuosina 2014 ja 2016 Helsingissä Perpetuum Mobile ry:n Artists At Risk -projektin järjestämässä, Helsingin kaupungin rahoittamassa Safe Haven Helsinki -turvaresidenssissä. Musiikkineuvosto on yksi residenssitoimintaa organisoivan järjestöverkoston jäsenistä.

 

Comments are closed.