Laulun vapautta pohdittiin Ilmaisunvapausklubilla

ilmaisunvapausklubi

Tommy Lindgren, Linda Fredriksson, Ramy Essam ja Iida Simes.

Suomen PEN, Artists At Risk ja Musiikkineuvosto järjestivät lauantaina 9. kesäkuuta 2018 Helsingissä Tenho Restobarissa Ilmaisunvapausklubin. Toimittaja Iida Simeksen moderoimassa keskustelussa muusikot Ramy EssamLinda Fredriksson ja Tommy Lindgren keskustelivat muusikon ilmaisunvapaudesta ja sen rajoittamisesta.

Paneelin keskelle oli PEN-tradition mukaisesti asetettu tyhjä tuoli Galal El-Behairylle, Egyptissä vangitulle runoilijalle. Essam ja El-Behairy joutuivat keväällä Essamin Balaha-kappaleen julkaisun myötä egyptiläisen median lokakampanjan kohteeksi, minkä jälkeen kappaleen sanoittaja El-Behairy pidätettiin, ja hänen on raportoitu joutuneen kidutuksen kohteeksi pidätyksen yhteydessä. El-Behairy on syytettynä sekä sota- että siviilioikeudessa, ja Essamista on annettu pidätysmääräys. Fredriksson kertoi soittavansa parhaillaan käynnissä olevassa taideprojektissa katkelmia Balaha-kappaleesta sananvapautta symboloivalla läpinäkyvällä, lasisella puhallininstrumentilla.

Kansainvälinen PEN ja monet PEN-keskukset, Artists at Risk, ArabLit-blogi ja FreeMuse julkaisivat lauantaina Galal El-Behairyn vankilassa kirjoittaman runon, jonka Suomen PENille suomensi Sampsa Peltonen. Runo luettiin Ilmaisunvapausklubilla arabiaksi ja englanniksi – molemmat versiot ovat luettavissa myös PENin kotisivuilla.

Illan päätteeksi Essam, Lindgren, Fredriksson ja Felix Zenger eli Megaphone X esiintyi. Musiikissa yhdistyivät Essamin ja Lindgrenin suomen- ja arabiankieliset lyriikat.

Kiitos kaikille läsnäolijoille!

Lue lisää tapahtumasta PENin sivuita >

Ramy Essam oli yksi Perpetuum Mobile ry:n ja HIAPin organisoiman Safe Haven Helsinki -projektin taiteilijoista vuosina 2015 ja 2016.

Comments are closed.