Pariisissa keskusteltiin musiikkioikeuksista

Kansainvälisen musiikkineuvoston (IMC) järjestämä kuudes World Forum on Music -tapahtuma Pariisissa 29.9.–1.10.2019 kokosi yhteen musiikkialan edustajia ympäri maailman. Konferenssissa keskusteltiin musiikkialan ammattilaisten ja harrastajien sekä musiikkikoulutuksen ajankohtaisista aiheista ja ilmaisunvapaudesta.

IMC:n 70-vuotista taivalta juhlistaneen konferenssin ohjelma oli koottu ihmisoikeuksien ja lasten oikeuksien julistuksiin pohjautuvien musiikkioikeuksien ympärille. IMC sai aikanaan alkunsa Unescon aloitteesta, ja IMC:n toimisto sijaitsee myös nykyään Unescon tilojen yhteydessä Pariisissa. Unescosta tervehdyksen toi kulttuuriasiain apulaisjohtaja Ernesto Ottone Ramirez.

Seminaariohjelmassa esiteltiin esimerkiksi maahanmuuttajalapsille suunnattua orkesteritoiminta Australiassa, naisten musiikkioikeuksia Afganistanissa sekä vähemmistöjen oopperatoimintaa Etelä-Afrikassa.

Musiikin ammattilaisten oikeuksia koskevassa osuudessa huomio kiinnittyi pitkälti tekijänoikeuksiin ja metadataan. Esiin tuotiin muun muassa se, kuinka useat tekijät ja esittäjät ympäri maailman jäävät ilman heille kuuluvaa tekijänoikeuskorvausta esimerkiksi puutteellisen tilitystietojen vuoksi.

Ilmaisunvapauden tilanne ympäri maailman oli esillä konferenssissa. Omat tarinansa kertoivat IMC:n Five Music Rights Champion -tittelillä vuonna 2016 palkitut kambodzalainen muusikko Arn Chorn Pond, egyptiläinen artisti Ramy Essam sekä iranilainen muusikko Farzane Zamen. Viimeaikaiset taiteilijoiden pidätykset Espanjassa muistuttivat siitä, ettei Euroopassakaan ilmaisunvapautta voi pitää itsestäänselvyytenä. Suomen musiikkineuvoston toiminta vainotuille taiteilijoille residenssejä järjestävässä kansainvälisessä Safe Haven -verkostossa tuotiin esiin esimerkkinä siitä, mitä asialle konkreettisesti voidaan tehdä. DJ, kouluttaja ja aktivisti Tia Korpe esitteli Future Female Sounds -organisaation työtä tyttöjen ja naisten dj-osaamisen ja osallisuuden kehittäjänä Lähi-Idässä.

Konferenssin yhteydessä järjestettiin myös Euroopan musiikkineuvoston (EMC) jäsenistön tapaaminen sekä IMC:n yleiskokous, jossa valittiin uusi hallitus. Puheenjohtajaksi valittiin ruotsalainen säveltäjä ja ECSA:n (European Composer & Songwriter Alliance) ja SKAP:n (Swedish Association of Composers, Songwriters and Lyricists) puheenjohtaja Alfons Karabuda.

Suomen musiikkineuvostosta paikalla olivat hallituksen jäsen Johanna Talasniemi (Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry) ja varajäsen Markku Klami (Suomen Säveltäjät ry), pääsihteeri Sanni Kahilainen sekä nuorisoedustaja ja EMC Fellows -ryhmän jäsen Pekka Löhönen.

Comments are closed.