Taide- ja ilmaisunvapausjärjestöt vetoavat kuubalaisten taiteilijoiden puolesta

Kansainväliset taide- ja ilmaisunvapausjärjestöt vetoavat Kuuban hallintoon taiteilijoihin kohdistuvan vainon lopettamiseksi. Musiikkineuvosto on mukana vetoomuksessa.

Marraskuussa 2020 muun muassa useita rap-artisteja ja ilmaisunvapauden puolesta taistelevan taiteilijakollektiivi Movimiento San Isidron jäseniä on vangittu väkivaltaisesti, minkä jälkeen heidän olinpaikkansa on pimitetty heidän läheisiltään. Vangittuja taiteilijoita on pahoinpidelty, eikä heille ole tarjottu mahdollisuutta puolustukseen. Lisäksi kaksi muusikkoa on vastikään tuomittu vankeuteen. Tukeakseen kollegoitaan useat kuubalaiset taiteilijat ja aktivistit ovat olleet nälkälakossa 18. marraskuuta alkaen.

Kansainvälinen taiteilijoiden ilmaisunvapautta seuraava järjestö Freemuse on organisoinut Kuuban hallinnolle osoitetun vetoomuksen taiteilijoihin kohdistuvien ihmisoikeusloukkausten lopettamiseksi, vangittujen ja tuomittujen taiteilijoiden vapauttamiseksi sekä hallinnon ja taiteilijoiden välisen dialogin käynnistämiseksi. Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet PEN America’s Artists at Risk Connection (ARC), Suomen musiikkineuvosto, Suomen Muusikkojen Liitto, Norjan taiteilijaliitto CREO, Artists At Risk AR – Perpetuum Mobile, Safemuse ja Kansainvälinen muusikkojen liitto FIM.

Lue vetoomus (englanniksi) >>