Kaikilta pois

Musiikkialan tulevaisuudennäkymiin saatiin vastikään hieman toivoa kulttuuri- ja taidealan tukipaketin myötä. Heti perään matto vedettiin alta, kun hallitus päätti puoliväliriihessä laajoista leikkauksista koronan kurittamalle kulttuurialalle.

Koronapandemian vuoksi rahapelitoiminnan tuotto on vähentynyt vuodesta 2019 yli 400 miljoonalla eurolla. Rahapelitoiminnan tuotolla on rahoitettu laajasti taidetta, liikuntaa, nuorisotoimintaa ja tiedettä. Hallitus päätti 30. huhtikuuta 2021 puoliväliriihessä kompensaatiosta, joka kattaa vain murto-osan menetyksistä. Taiteen ja kulttuurin rahoitus vähenee 17,5 miljoonalla eurolla vuonna 2022 ja noin 23 miljoonalla eurolla vuonna 2023.

Musiikkineuvoston jäsenkyselyn perusteella musiikkialan yleisavustuksia on jo kuluvana vuonna leikattu merkittävästi ilman ennakkovaroitusta. Huhtikuussa 2021 Musiikkineuvoston hallitus vaati, että musiikkialan yleisavustusten väheneminen korvataan valtion budjettivaroista. Alan toiminta on nyt erittäin epävarmalla pohjalla sekä koronatilanteen että leikkauksien vuoksi. Toimintaa on jo supistettu, ja tulevaisuus näyttää yhä synkemmältä, kun koronan kurittaman alan ahdinkoa syvennetään entisestään.

Menetykset alan avustuksissa on katettava täysimääräisesti valtion budjettivaroista, ja avustusten määrä tulee nostaa entiselle tasolleen. Rahoitus on saatava kestävälle pohjalle ja ennakoitavaksi alan toiminnan ja monimuotoisuuden turvaamiseksi ja edistämiseksi. Kun leikataan kulttuurista ja taiteesta, leikataan sivistyksestä, pääomasta, tulevaisuudesta, identiteetistä, hyvinvoinnista, yhteisöllisyydestä, osaamisesta, tasa-arvosta, monimuotoisuudesta, talouskasvusta, harrastuksesta, ammatista, viihteestä, elinkeinosta, yhdenvertaisuudesta, kehityksestä, ilmaisunvapaudesta. Nyt leikataan meiltä kaikilta. 

Kulunut vuosi on jo tehnyt selväksi, ettei hallitus ole kulttuurimyönteinen. Silti olisi ollut mahdollista olla edes neutraali. 

Sanni Kahilainen
Musiikkineuvoston hallituksen puheenjohtaja