Kategoriat
Yleinen

Vaalitavoite 2: Freelancerien toimeentulon turva kuntoon – Miten puolueet vastaavat?

Sosiaaliturvan uudistaminen saa puolueiden vaaliohjelmissa laajaa kannatusta. Selkeimmin luovien alojen ammattilaisten ja freelancereiden turvaverkon aukot huomioidaan SDP:n, Vihreiden, Vasemmistoliiton, RKP:n ja Kristillisdemokraattien ohjelmissa.

Suomen musiikkineuvoston kärkitavoitteet eduskuntavaaleissa 2023:
Jokaisen oikeus musiikkiin vahvistaa suomalaisen yhteiskunnan elinvoimaa

2. Freelancerien toimeentulon turva kuntoon

Lainsäädäntöä on kehitettävä niin, että eri elinkeinoja ja ansaintatapoja kohdellaan tasapuolisesti. Niin yrittäjällä, palkansaajalla kuin apurahataiteilijalla on oltava oikeus sosiaaliturvaan kaikissa eri elämänvaiheissa.

Suomen musiikkineuvoston toinen eduskuntavaalitavoite, freelancerien toimeentulon turvan parantaminen, näkyy myös vaihtelevasti eduskuntapuolueiden vaaliohjelmissa. Sosiaaliturvan uudistaminen saa laajaa kannatusta, mutta keinot ja tavoitteet vaihtelevat. Valtaosalla puolueista kirjaukset eivät myöskään ole kovin konkreettisia.

Selkeimmin juuri kulttuurialan ja freelancereiden toimeentuloon liittyvät haasteet nostetaan esiin SDP:n, Vihreiden ja Vasemmistoliiton ohjelmissa.

SDP: ”Sosiaaliturvauudistuksessa on otettava huomioon myös erilaiset, nykyisessä järjestelmässä väliin putoavat ryhmät. Koronapandemia osoitti, miten sirpaleista ja niukkaa esimerkiksi luovien alojen toimeentulo on. Sosiaaliturvajärjestelmä on rakennettava niin, että epäsäännöllisten

tulojen, kuten apurahojen, tekijänoikeustulojen, yrittäjätulojen, työkorvausten, palkan ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen on nykyistä huomattavasti helpompaa ja ennakoitavampaa.”

Vihreät: ”Kasvatetaan valtion taiteilija-apurahojen ja -eläkkeiden määrää sekä korjataan taiteilijoiden eläke- ja sosiaaliturvan epäkohtia.”

Vasemmistoliitto: ”Yksi askel perustulon suuntaan ja sosiaaliturvan byrokratian karsimiseksi

on ensisijaisten perusturvaetuuksien yhdistäminen yhdeksi perusturvaetuudeksi,

joka on yhdellä lomakkeella haettavissa. Taiteellista ja luovaa työtä tekevien

sekä ammattiurheilijoiden työn erityispiirteet on huomioitava sosiaaliturvaa uudistettaessa. [–] Hyvin pienten työeläkkeiden varaan jääneiden taiteilijoiden asemaa on parannettava

lisäämällä ylimääräisten, harkinnanvaraisten taiteilijaeläkkeiden määrää.”

Kristillisdemokraattien ja RKP:n ohjelmissa nostetaan esiin myös yrittäjänäkökulma:

Kristillisdemokraatit: ”KD:n esittämä sosiaaliturvauudistus on vastaus myös monien kulttuurialan freelancereiden ja itsensä työllistäjien kokemaan sosiaaliturvaloukkuun. [–] Uudistetaan yrittäjäeläkejärjestelmää huomioimalla yrittämisen vapaus ja riittävä sosiaaliturva.”

RKP: ”Haluamme päivittää freelancereita koskevan lainsäädännön niin, että se turvaa myös heille toimivan sosiaaliturvan. [–] Haluamme ottaa käyttöön yhdistelmävakuutuksen yrittäjien sosiaaliturvan vahvistamiseksi.”

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamista ajavat Kokoomus ja Liike Nyt sekä Keskusta, joka mainitsee pidemmän aikavälin tavoitteena myös yhdistelmävakuuttamisen. Näiden puolueiden tavoitteet voivat toimia osittaisratkaisuna eri silpputyön ongelmiin, mutta eivät vastaa suoraan taide- ja kulttuurialan freelancereiden kokemiin haasteisiin.

Kokoomus: ”Porrastamme ansiosidonnaisen työttömyysturvan ja laajennamme sen kaikille. Vahvistamme työkykyä, työhyvinvointia ja työelämän tasa-arvoa.”

Liike Nyt: ”Työmarkkinoita ja sosiaaliturvaa on uudistettava ja turhaa byrokratiaa poistettava. [–] Ansiosidonnainen työttömyysturva kaikille.”

Keskusta: ”Yhdenvertaisuuden toteuttamiseksi ansiosidonnainen työttömyysturva

ulotetaan kaikille. Pidemmän tähtäimen tavoitteena on mahdollistaa työttömyysturvan kerryttäminen sekä palkansaajana että yrittäjänä tehdystä työstä (ns. yhdistelmävakuutus).”

Perussuomalaiset ottaa talouspoliittisessa ohjelmassaan kantaa mm. yrittäjien työeläkelain täydentämiseen, jolla voi olla myös osaltaan positiivisia seurannaisvaikutuksia luovien alojen yrittäjille. Sosiaaliturvan osalta Perussuomalaiset ajaa ennen kaikkea järjestelmän muuttamista asumisperusteisesta kansalaisperusteisuuteen.

Suomen musiikkineuvoston eduskuntavaalitavoitteet kokonaisuudessaan: https://musiccouncil.fi/eduskuntavaalit-2023/

Yksi vastaus aiheeseen “Vaalitavoite 2: Freelancerien toimeentulon turva kuntoon – Miten puolueet vastaavat?”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s