Kategoriat
Yleinen

Vaalitavoite 1: Koko kenttä kasvuun – Miten puolueet vastaavat?

Kulttuuribudjetin nostoa prosenttiin esittävät SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto. Keskusta ja Kristillisdemokraatit kannattavat vaatimustamme hupenevien rahapelituottojen korvaamisesta alalle.

Suomen musiikkineuvoston kärkitavoitteet eduskuntavaaleissa 2023:
Jokaisen oikeus musiikkiin vahvistaa suomalaisen yhteiskunnan elinvoimaa

1. Koko kenttä kasvuun

Osoitetaan vähintään 1 % valtion budjetista taiteelle ja kulttuurille. Korvataan arpajaislain muutoksista johtuvat alan menetykset valtion budjettivaroista.

Suomen musiikkineuvoston ensimmäinen eduskuntavaalitavoite, kulttuuribudjetin nosto yhteen prosenttiin, on mainittu konkreettisena tavoitetasona SDP:n, Vihreiden ja Vasemmistoliiton vaaliohjelmissa.

”SDP on sitoutunut siihen, että valtion rahoitus kulttuurille nousee yhden prosentin tasolle budjetista. Tavoite ei ole helppo saavuttaa, mutta tulevina vuosina on luotava selkeä suunnitelma välietappeineen tavoitteeseen pääsemiseksi.”

Vihreät: ”Tehdään valtion taide- ja kulttuuribudjettiin merkittävä tasokorotus. Tavoitteena on kulttuurin rahoituksen kasvattaminen prosenttiin valtion budjetista. Kasvatetaan valtion taiteilija-apurahojen ja -eläkkeiden määrää.”

Vasemmistoliitto: ”Kulttuurin ja taiteen osuus valtion budjetissa nostetaan yhteen prosenttiin. Kaikilla on oikeus osallisuuteen taiteesta ja kulttuurista. [–] Kulttuuribudjettia pitää nostaa
myös itseisarvoisesti taiteen tekemistä ja taiteen tekijöiden työllistämistä varten.”

Kulttuurialan osuuden nostoa valtion budjetissa tukee myös RKP:

”Haluamme nostaa kulttuurialan osuutta valtion budjetista pitkällä aikavälillä, [–] varmistaa monimuotoisuutta ja laajaa kulttuuritarjontaa tukevan kulttuuripolitiikan ja että kulttuurialan laitoksillamme on hyvät edellytykset luoda kulttuuritoimintaa eri kohderyhmille.”

Riittävän rahoituksen alalle veikkausvoittovarojen ja kulttuurin rahoituksen välisen kytköksen purkamisen jälkeen nostavat esiin Keskusta ja Kristillisdemokraatit:

”Keskusta pitää perusteltuna, että Veikkauksen tuloutuksen muutosten jälkeenkin yhteiskunnan taloudellinen tuki kulttuurille, liikunnalle ja nuorisotyölle on jatkossa vahva.”

Kristillisdemokraatit: ”Kulttuurin, liikunnan ja järjestötoiminnan budjettirahoituksen taso on varmistettava, kun kytkös rahapelituottoihin puretaan.”

Kokoomus on puolestaan listannut kulttuurimenojen leikkaukset vältettäviksi:

”[–] säästöjä vältetään koulutus- ja kulttuurimenoista, työllisyyden ja kasvun kannalta kriittisistä menoista sekä maanpuolustuksesta ja turvallisuudesta. [–] Vahvistamme kulttuurin ja luovan talouden toimintaedellytyksiä. Kehitämme kulttuurivientiä ja -matkailua sekä vahvistamme kulttuurialaa koronapandemian jälkeen.”

Eduskuntapuolueista Perussuomalaiset ja Liike Nyt eivät ota vaaliohjelmissaan kantaa kulttuurin rahoitukseen.

Suomen musiikkineuvoston eduskuntavaalitavoitteet kokonaisuudessaan: https://musiccouncil.fi/eduskuntavaalit-2023/

Yksi vastaus aiheeseen “Vaalitavoite 1: Koko kenttä kasvuun – Miten puolueet vastaavat?”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s